Designerek Paradicsoma

Legnépszerűbb okosságok

Utolsó kommentek

A nagy port kavaró Corel DRAW X4 cikk után itt a folytatás, mert megérkezett a világ egyik vezető programcsomagjának a Corel DRAW X4-nek az utódja, az X5-ös verzió. A cikk előtt meg kell említenem, hogy bár sokat használom a X4-es verziót, az Adobe család szoftvereit is nélkülözhetetlennek tartom egy designer számítógépén. Aki MAC-es környezetben dolgozik bizonyára nem követi ennyire a Corel szériákat, de talán nekik is érdekes lehet a nagy rivális villantása. A teszt nem reprezentatív, igazából azokra a pontokra koncentráltam, ahol az előd X4 gyengén teljesített...

 

A Corel DRAW X5 kipróbálásos verziója letölthető a COREL oldaláról az alábbi linken. A program indítása után új dokumentum kezdésekor szembe találkozunk az első újítással. Az Adobe Illustratorhoz hasonlóan rögtön a kezdéskor dönthetünk, hogy a dokumentumot hova szánjuk: Nyomtatásra vagy webre CMYK vagy RGB színtérben. Igen, az X5-el végre pixelpontos webdesign-t is készíthetünk. Vége a félpixeles vonalakat tartalmazó kép exportoknak, hisz a grafikákat a pixelhatárokhoz tökéletesen igazíthatjuk.

Végre valahára úgy tűnik, hogy a Corel X5-ben helyére kerültek a színrendszerek. Első látásra úgy vettem észre, hogy a színek valósághűbbek a monitoron, és a Pantone színeket is úgy fordítja szoftver CMYK-ra, ahogyan az Illustrator. Sőt, végre HEXA-ban is megadhatjuk a színkódokat. Ez szintén egy érthetelen hiányosság volt eddig, de most sikerült pótolni.

Az egyes eszközök újabb extrákat kaptak, ilyen pl. a téglalap elemek sarkait nem csak lekerekíteni tudjuk, hanem "behorpasztani" is.

 

Az eyedropper tool-al mostmár nem csak a színt szippanthatjuk fel a grafikáról (az eyedropper végre azt a színt automatikusan kijelzi, ami felett az egér van, nem csak azután, miután klikkeltünk, és felszedtük a színt) hanem az objektum tulajdonságait is (átlátszóság, árnyék, stb.)

Megjelent egy új színpaletta is, ami az alapból definiált színek mellett a legutóbb ill. a dokumentumben található összes színt tartalmazza. Nagyon hasznos dolog ez is nagyon hiányzott a programból.

 

Minden eszköz felé húzva az egeret megjelenik egy kis segítség az adott eszközről.

A végére hagytam a legjobb hibajavítást: A COREL DRAW X5 végre normális pdf konverziót tartalmaz. Nincs többé, szín elugrás, összevissza objektumok, rossz árnyék és powerclip konverzió. Minden objektum pontosa a helyén van, vektorosan, és nincs többé szükség az oldal bitmap-é való összeolvasztására!!!

Ezenkívül a program számtalan extrát tartalmaz, de azokat még nem találtam meg  magamtól :)

Hivatalosan a program újításai:

  • Gyorsabb sebesség a többmagos processzorok kihasználásával
  • Új template-ek
  • Több mint 100 filetípussal való együttműködés vagy konverzió lehetőség
  • Színkonzisztencia
  • Webes grafikai lehetőségek teljes támogatása, flash support
  • Több lehetőség digitális és nyomdai végeredményekhez

 

Saját véleményem az, hogy a Corel DRAW X5-ben sokkal több a hibajavítás, mint az igazi újdonság, de ez nem is baj, hiszen a Corel DRAW eddig is egy remekül alkalmazható grafikai szoftvercsomag volt, és most pont azokat a hibákat javították ki benne, ami miatt sokan elfordulhattak ettől a grafikai programtól. Akik pedig kitartottak a Corel használata mellet, azok fellélegezhetnek, mert az X5-tel ezentúl tökéletesen megvalósíthatóak mind a webes, mind a nyomtatott grafikai munkák!

A bejegyzés trackback címe:

https://design.blog.hu/api/trackback/id/tr321834591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelempácmadárkeresőgép 2010.03.24. 07:11:32

Nagyszerű, nagyszerű! Én is próbáltam és bizony nagyon nagy űrt pótol be a sok új képessége a proginak. Remélem ha csak fele olyan szinhelyes lesz mint egy Adobe termék akkor elveszem feleségül. XD

payskin 2010.03.26. 12:01:14

Bocs, hogy nem az érdemi részéhez szólok hozzá, de drága emberem, kérlek vedd észre, hogy immáron két cikkben sem sikerült egyszer sem leírnod a program nevét helyesen, noha csak ezen az oldalon 3 általad készített képernyőképen is látható, hogy CorelDRAW. Hümm? Igaz, már azért egy hatalmas jó pont jár neked, hogy nem egyszerűen "Corel"-nek hívod, mint a suttyó "Adobe"-sok jelentős része, akik bizonyára "Adobe"-val rajzolnak vagy szerkesztik a képeiket... Nem tehetek róla, nekem ettől viszket, így jártam.

Annak viszont kimondottan örülök, hogy az Adobe-szemellenzőt büszkén viselő hazai designertársadalomból valaki blogszinten foglalkozik az egykor szebb napokat megélt, kedvenc kanadai cégem termékeivel. Csak így tovább, sok sikert!

The Designer · http://design.blog.hu 2010.03.26. 12:23:42

Enyje na, igazad van! Beiratkozok doktor Pool nyelviskolájába. CorelDRAW, korán reggel ritkán rikkant a riGÓ!

Amúgy köszönöm a biztatást! :)

Giraffe 2010.03.26. 15:58:27

Payskinhez csatlakozva, először is nagyon örülök, hogy a korrekt bemutatónak egy "adobe-s" tollából :)

Az újdonságok keresésében nagy segítséget nyújthat a Help/Highlight What's New... funkció. Ez kiemeli az új és a megújult funkciókat, pl. a B-Spline vagy a "kétpontos" rajzolót, a vonalbezárót, vagy az igen hasznos újdonsággal bővült transzformációs dokkolót.

Fecó Radványi 2015.10.18. 19:11:27

Szia!
Igaz jó régi már az oldal, valószínűleg ezért halottak a letöltési linkek. Megköszönöm, ha fel tudnád ismét tenni,akár mega, told a cuccot, google drive, valamelyikre.
Előre is köszi
Feriteso

The Designer · http://design.blog.hu 2015.10.18. 19:36:01

Ez bizony má egy ezer éves cikk - az x5 is régi darab, csak az x7-es kipróbálásos verzióját találtam: www.coreldraw.com/us/product/graphic-design-software/?hptrack=us2hr1&_ga=1.12893236.285211980.1445189365

Magyar oldalak

Külföldi oldalak

Barátok oldalai





Copyright © 2009 naranchdesign. Minden jog fenntartva.